Bijtschildpad spoelt aan op strand Vlissingen

september 20, 2018

www.pzc.nl

Maurice Steketee  Laatste update: 20:13

VLISSINGEN – Een bijtschildpad die normaal alleen voorkomt in Noord- en Midden-Amerika, is dinsdagavond aangespoeld op het strand van Vlissingen. Het vermoeden bestaat dat het dier overboord is gegooid van een schip tijdens een controle van de douane. ,,Dit is dierenmishandeling”, vindt Ad Bom van Reptielenzoo Iguana.

 

Medewerker Martin Fieret met de bijtschildpad. © Ruben Oreel

Volgens Bom komt het een paar keer per jaar voor dat exotische dieren overboord worden gezet. Dat het in dit geval goed is afgelopen voor de bijtschildpad is een klein wonder. ,,Het is een zoetwaterschildpad die in het zoute water van de Westerschelde is gezet. Het dier hoort hier niet thuis, maar is gelukkig nog wel levendig. Deze soort eet niet als hij het te koud heeft en het water is momenteel maar een graad of negentien.”

De bijtschildpad werd dinsdagavond aangetroffen ter hoogte van het Nollehoofd bij strandpaviljoen Panta Rhei. Daar kreeg hij de bijnaam Henk van klanten en medewerkers en werd vervolgens terug in het water gezet. 

Het bijna vier kilo zware exemplaar had daar duidelijk geen trek in, waarna Bom woensdagmorgen werd gebeld. Hij heeft het dier opgehaald en meegenomen naar Iguana. Daar wordt hij momenteel verzorgd. ,,Het is nu nog een kleuter om de vergelijking met mensen te maken. Hij kan wel 45 tot 50 kilo gaan wegen. Hij heeft ook een zeer sterke bek, waarmee hij muizen en ratten kan pakken. Hij heeft bepaalde eigenschappen van een krokodil. Of de schildpad het gaat overleven? Je weet nooit wat zout water met dat dier doet.”

Bom hoopt dat mensen beter nadenken als ze van een dier af willen. ,,Want dit is dierenmishandeling.”