Nieuws en geschiedenis uit Iguana

februari 11, 2019

Goedemiddag beste mensen,

Iguana, reeds jaren bekend door de opvang van bijzondere dieren. De dieren die Iguana opvangt zijn reptielen, amfibieën en geleedpotigen, dit doen we met veel enthousiasme en energie sinds 19 mei 1982. Eind vorig jaar (18 september 2018 ) werd er een zoetwater (bijt-) schildpad gevonden op het Nollestrand te Vlissingen. Onwetende mensen wilden het dier helpen door hem de avond ervoor op 17 september 2018 de Westerschelde terug in te schuiven. Een dag later, in de ochtend, werd dit dier een strand verderop gevonden .
Mevrouw Stephanie Lijnse-Raeimakers, die met haar Saarlloswolfshonden Abel en Angel aan het lopen was, vond de bijtschildpad en is erbij gebleven totdat een medewerker van Iguana hem heeft opgehaald. Wonder boven wonder heeft deze schildpad geen nadelige gevolgen gehad door het verblijf in het zoute water. Voor deze gevolgen waren we de eerste weken bang.

  

Bijtschildpadden opvang in Iguana
Maar dan ……………. hoe verder met Henk, terug de natuur in kon niet, we wisten immers niets van zijn voorgeschiedenis, dus niet waar deze schildpad exact vandaan komt uit zijn oorspronkelijke verspreiding gebied, dit moet bekend zijn om een dier eventueel terug te kunnen brengen naar de natuur. Verder: natuurreservaten heb je niet voor bijtschildpadden. Daarna gekeken of dierentuinen geïnteresseerd waren en om ons heen geïnformeerd.
Echter geen enkele organisatie was hierin geïnteresseerd. Dus op 2 november 2018 is “Henk” in de tentoonstelling van Iguana bij onze andere bijtschildpadden geplaatst.
Hierin zit ook een groot vrouwelijk exemplaar die in Iguana geboren is op 26-08-1985.
Dit vrouwtje is dus ruim 33 jaar oud.

 

Doneren

Om de kosten voor de verzorging hiervan te kunnen blijven betalen heeft Iguana een tentoonstelling geopend op 19 mei 1982, van de entree gelden proberen wij de verzorging van deze dieren te bekostigen.

Het zal u duidelijk zijn dat dit niet ieder jaar lukt, vandaar zijn donaties, giften of nalatenschappen van harte welkom.
Door uw steun kunnen wij ons werk, opkomen voor het welzijn van reptielen, amfibieeen en geleedpotigen voortzetten.