Unieke geboorte schildpadjes Iguana

oktober 27, 2009

VLISSINGEN – Reptielenzoo Iguana in Vlissingen heeft een unieke primeur. Na de geboorte van drie bosschildpadjes verblijven vier generaties in Iguana. Volgens Ad Bom van Iguana is dit mogelijk een wereldprimeur.

De overgrootmoeder van de jonge schildpadjes is lang geleden in de natuur geboren en heeft geruime tijd in de toenmalige Dierenpark Wassenaar geleefd. Deze dierentuin is opgehouden te bestaan op 1 december 1985. In 1986 is de vrouwelijke bosschildpad naar Reptielenzoo Iguana in Vlissingen verhuisd.
Drie jaar later heeft zij eieren gelegd en hieruit is de oma van de kleintjes geboren. Deze dame kreeg in juli 1998 een tweeling. En één van deze tweeling (beide vrouwen) heeft 5 maanden geleden 4 eieren gelegd, waarvan er 3 zijn uitgekomen. “Omdat er in het grote bosschildpaddenverblijf meerdere mannen rondlopen weten we niet 100 % zeker wie de vader is”, aldus Iguana. De pasgeboren schildpadjes zijn 5 cm lang en wegen circa 22 gram. Uiteindelijk zullen de diertjes uitgroeien tot reuzen van minstens 50 cm lang met een gewicht van zo’n 15 kilo.
Bosschildpadden zijn bewoners van de regenwouden van Zuid-Amerika. Het zijn de grootste landschildpadden van het vasteland van dit werelddeel. Deze landschildpad is een omnivoor wiens dieet voor een flink deel uit allerlei plantaardig voedsel bestaat, zoals vruchten, bladeren en bloemen. Maar ook eten ze wel insecten en slakken en zelfs de rottende kadavers van allerlei dieren worden gegeten. Ook zijn ze erg gek op allerlei paddenstoelen.
De Bosschildpad wordt beschouwd als kwetsbaar in zijn voortbestaan. Behalve dat de schildpadden door de lokale bevolking bejaagd en gegeten worden hebben ze ook veel te lijden van het wegvangen om als huisdier te dienen. Voeg daarbij het in snel tempo verdwijnen van hun leefgebied (het tropische regenwoud) en je hebt alle factoren waarom deze dieren met uitsterven bedreigd zijn. Om die reden wordt er binnen de reptielenzoo met deze soort gekweekt en er is al menige bosschildpad verhuisd naar andere dierentuinen e.d. om daar kweekgroepen te versterken.